מתי זמן יציאת שבת לפי רבינו תם?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום וברכה! ברוך ה´ כבר כמעט 3 שנים אני מוציא את השבת על פי ר"ת. בכל התקופה הזאת הייתי בודק את זמן יציאת השבת ר"ת על פי לוח "אור החיים". אך שמתי לב שבכל לוח אחר ישנם זמנים שונים שלפעמים נמוכים אפילו ברבע שעה ויותר. לדוגמא: פרשת ואתחנן על פי לוח "אור החיים" באזור ירושלים, זמן היציאה הוא: 21:14. ואילו בלוח הזמנים כאן באתר זה בשעה: 21:00. רציתי בבקשה לעשות קצת סדר בעניין. מהו עיקר הדין? (כמה זמן לאחר צאת הכוכבים). איך יתכן שיש הפרשים? תודה רבה על הכל!

תשובה

שלום וברכה,

זמן צאת השבת לפי רבנו תם הוא 72 דקות (שעה וחומש) לאחר השקיעה.

אלא, שלוח "אור החיים", מחשב את ה-72 דקות לפי שעות זמניות. כלומר, אנו מחלקים את שעות היום ל-12 חלקים, וכך אנו מחשבים את אורכה של כל שעה. לפי זה, בקיץ שהימים ארוכים (כמו עכשיו), אז כל שעה היא יותר מ-60 דקות. ואילו בימי החורף הקצרים, כל שעה היא פחות מ-60 דקות. זו דעתו של מרן רבנו עובדיה יוסף שליט"א, בשו"ת יביע אומר (ח"ב, סימן כא אות טז).

לעומת זאת, ישנם לוחות שמחשבים 72 דקות בשעות רגילות, וזה לפי שיטת ספר "פרי מגדים" (הובא בביאור הלכה, סימן רסא ס"ב, ד"ה שהוא ג' מילין. וכתב שם, שדעת המנחת כהן והגר"א שיש לחשב בשעות זמניות. ע"ש דעתו).

בברכה,
מנשה בן פורת