האם מותר לענות אמן באמצע מזמור/עלינו לשבח/תחנון?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

25.האם מותר לענות אמן באמצע מזמור/עלינו לשבח/תחנון? 26.על איזה פירות/ירקות/מאכלים צריך לברך שהחיינו בראש השנה? 27.בנוגע לבושה הגדולה בעולם הבא ,הרי אני מתבייש כבר פה ממעשי ויודע שאלוקים רואה הכל,אז מה שונה הבושה שרואים כאן לבושה בעולם האמת? 28.מה יש לעשות עם החתיכה הקטנה שמותירים מהלחם כשמקיימים את״ואכלת ושבעת והותרת״? 29.אם שמעתי קידוש בשבת בבוקר בבית הכנסת על מנת לצאת ידי חובה ואכלתי כזית,מה לברך ברכה אחרונה? 30.לגבי השאלה בנושא תיבת נוח  איך נכנסו החרקים והזבובים לתיבה ?איך באותה תקופה היה אפשר ללכוד אותם בכלל ולשמור עליהם בתיבה? 31.האם מותר ללמוד תורה רק עם ציצית ובוקסר?(בלי חולצה/מכנסיים)

תשובה

שלום וברכה

25. כן. ראוי לנסות ולהפסיק בין משפט למשפט.

26. רק פירות עונתיים שלא אכלת עדיין מהם בעונה החדשה.

27. הבושה של כאן מכפרת על כל העוונות כמבואר בדברי חכמים תלמוד בבלי מסכת ברכות דף יב עמוד ב

אמר רבה בר חיננא סבא משמיה דרב: כל העושה דבר עבירה ומתבייש בו - מוחלין לו על כל עונותיו, שנאמר למען תזכרי ובשת ולא יהיה לך עוד פתחון פה מפני כלמתך בכפרי לך לכל אשר עשית נאם ה' אלהים.

אולם ברור שאין להשוות בושה בעולם האמת שהיא מול כל נשמות הצדיקים והנפש שלנו פתוחה לגמרי באין מסך מבדיל מול בושה עצמית בעולם הזה כאשר ליבנו אטום ולא מרגיש את עומק הצער והבושה.

28. אם לא שייך לאוכלה בהזדמנות אחרת ניתן להכניסה בשני שקיות ולהכניס לאשפה. תמיד עדיף להשאיר פרוס שלימה שניתן לשומרה לאכול בפעם הבאה.

29. ברכת על המחיה על המזונות שאכלת מהם כזית.

30. הם באו מאיליהם כמבואר בדברי חכמים על כל החיות.

31. אם אין לך חולצה מותר ללמוד גם בלי חולצה. אבל אם יש לך חולצה ראוי מאוד להתלבש לכבוד התורה.