יתושים וג´וקים - למה נבראו?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום, 1. למה אלוהים ברא יתושים וזבובים וגוקים אם אנחנו הורגים אותם? בכלל למה הוא ברא חיות שהם מציקים לנו ומזיקים לנו וחיות רעות אנחנו לא מתחילים איתם במיוחד היתושים אנחנו לא באים אליהם ומציקים להם למה השם עשה ככה שהנקבות יקחו את הדם שלנו שיקחו מי משהוא אחר למה הם באים אילנו במיוחד בשבת שאסור להרוג אותם ולצוד הם מפריעים לישון ובלי בררה אחרי כמה מלחמות אני הורג אותם ולפעמים הם מנצחים וגם כשאני שם ספרי זה לא עוזר. 2. ולמה השם ברא ציפורניים ואנחנו גוזזים אותם ולא נשאר בגודל מסוים גם שערות על הראש היו נשארים בגודל מסוים כי ככה יותר נוח לא צריך לבזבז זמן ויהיה יותר זמן לעשות דברים אחרים וגם ללמוד תורה הרבה זמן כי ללכת ולחכות בתור הרבה זמן מי צריך את זה. תודה

תשובה

שלום, 1) כיום התגלה במדע שיש צורך לאיזון העולם באורגנזימים החיים, ורק תראה איזה לחץ יש כאשר אנו קוראים על זנים שהולכים ונכחדים מהעולם. כמו"כ היום המדע גילה דבר מעניין, על כך שבעלי חיים תורמים לאיזון האטמוספירה. זה נקרא "אפקט הפרפר", וראה מאמר של פרופסור נתן אביעזר: כמובן, ידיעותיהם של בני האדם הם מצומצמות מאוד, והגם שאנו מגלים כי אפשר להפיק תועלות רבות מבעלי חיים ברחבי העולם, וגם שיש להם תרומה לאיזון וכו', הרי שלפני ה' הכל גלוי וידוע, ובוודאי שיש תועלת לכל, גם אם אנו לא מבינים זאת (בגלל שהמדע לא זכה להגיע לתכלית הידיעה, וכנראה שלעולם לא), אין זה אומר שאין תכלית. בנוגע לשאלה מדוע הם מציקים לנו: כבר אמרו חכמים כי אין הערוד ממית אלא החטא ממית, והכוונה היא שהקב"ה נתן רשות למזיק להזיק בשביל שנתעורר לחזור בתשובה, כי אין ייסורים בלא עוון. 2) כי כך אפשר לקיים מצוות, כאשר האדם נוטל את ציפורניו ומסתפר לכבוד שבת או לכבוד שמירת הגוף שניתן לו ע"י הבורא יתברך, אזי הוא מקיים מצווה.

בברכה, ערן בן ישי