כסף המגיע במרמה יש בו ברכה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

אנשים עשירים אשר צוברים ממון על ידי גרימת נזק לאנשים אחרים ולעיתים רבות בדרכי רמאות, האם יש ברכה בכסף מהסוג הזה? ומה אם הם תורמים חלק נכבד מהממון שצברו?

תשובה

שלום וברכה

כך הם דברי הפסוק ירמיהו פרק יז

עֹשֶׂה עֹשֶׁר וְלֹא בְמִשְׁפָּט בַּחֲצִי יָמָיו יַעַזְבֶנּוּ וּבְאַחֲרִיתוֹ יִהְיֶה נָבָל: ברור שהתרומה לא מסייעת כלום וככתוב ישעיהו פרק סא

(ח) כִּי אֲנִי יְקֹוָק אֹהֵב מִשְׁפָּט שֹׂנֵא גָזֵל בְּעוֹלָה ופירשו חכמים שהקב"ה שונא את קרבן העולה שמביאים מהגזל וכך גם שאר תרומות.

חשוב לציין שהכותרת אינה מתאימה לשאלה. טייקון אינו מוכרח שיהיה גנב. לא כל עשיר, עשה את כספו שלא ביושר. אין כל הצדקה לעליהום נגד כל טייקון שזכה וה' היה בעזרו והצליח במעשי ידיו והתעשר הון מופלג. כל התשובה אמורה רק למי שעשה את כספו שלא ביושר מתוך רמאות וגזל ולא לטייקון שעשה את כספו ביושר.

בברכה