שאל את הרב - כללי

האם ה’ שולח לאדם רק ניסיון שיוכל לעמוד בו?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום, האם מוכרח שכל ניסיון שה´ שולח לאדם, האדם יכול לעמוד בו, או שיש ניסיונות שברור שהאדם יכשל בהם? (כישלון זה לאו דווקא חטא אלא גם נפילה למשכב, דיכאון, כעס וכו´). תודה

תשובה

שלום רב,

מצאנו דעות חלוקות בזה - דעת הגר"צ הכהן מלובלין זצ"ל בספר צדקת הצדיק (אות מג) שפעמים יש לאדם ניסיון גדול כל כך עד שאי אפשר לו שלא יחטא, ובזה הוא נחשב אונס גמור דרחמנא פטריה, וגם בהסתת היצר שאי אפשר לנצחו שייך אונס, אבל האדם עצמו אינו יכול להעיד על עצמו בזה כי אולי עדיין היה לו כוח לכוף היצר.

אולם בספר אור לציון חכמה ומוסר (עמוד קמב) הביא בשם הגר"ע עטיה זצ"ל שהקב"ה לא מביא על האדם ניסיון שהוא לא יכול לעמוד בו.

בברכה,

הלל מאירס