שאל את הרב - כללי

מי שמתפלל ונענה, האם זה מוריד לו זכויות?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

אם אדם מתפלל על משהו ובסוף הוא מקבל, האם זה מוריד לו זכויות? ואם כן, אז עדיף שלא להתפלל? תודה כבוד הרב

תשובה

שלום רב,

אמנם אמרו חז"ל במסכת תענית (דף כ עמוד ב) לעולם אל יעמוד אדם במקום סכנה ויאמר עושין לי נס, שמא אין עושין לו נס, ואם תימצי לומר עושין לו נס מנכין לו מזכויותיו. אולם מי שהתפלל על איזה דבר, ונענה, אין זה מוריד לו מהזכויות, כי הוא נענה בזכות תפילתו.

מקורות: כן מפורש במהרש"א מסכת קידושין (דף כט עמוד ב, ד"ה אפשר) שמי שהתפלל שיעשה לו נס, ונעשה לו, אין מנכין מזכויותיו, כי אין זה נקרא נס. אמנם עיין בשו"ת אבן ישראל חלק ט' (סימן קסו אות כה).

בברכה,

הלל מאירס

האם גם היום מתרחשים ניסים גלויים? הרב זמיר כהן: