האם האזנה לשיעורי תורה מוקלטים במחשב במקום ללכת לשיעורי תורה זה נחשב עדיין ללימוד תורה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב, יש לי מספר שאלות: 1. האם האזנה לשיעורי תורה מוקלטים במחשב במקום ללכת לשיעורי תורה זה נחשב עדיין ללימוד תורה? 2. שמעתי שאם מישהו דן את עצמו כאן למטה אז לא דנים אותו למטה. האם זה נכון? ואם כן איך זה מסתדר עם כך שהאדם יכול לדון את עצמו לעונשים קלים מאוד ולהתחכם? 3. אם אני הייתי כבר הרבה גלגולים שונים בעולם, אז בעולם הבא מי אני אהיה? תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

1. כן, אבל לא תמיד באותה דרגה.

2. הכוונה בגמרא שאם יש דין למטה אין דין למעלה על פי הפשט היא, שאם בית דין של מטה דנים בעולם הזה את החוטאים אין הקב"ה מעורר את הדין למעלה ואינו מענישם.

אולם אכן כתבו בספרים כאשר האדם דן את עצמו ומדקדק על מעשיו להתבונן בהם באמת ולראות את הדברים בצורה נכונה ולחשוב איך להתחזק הרי שבית דין של מעלה לא יעוררו עליו את הדין. ברור שלא ניתן להערים בעניין.

3.