האם יוצאים ידי חובה במשלוח מנות להורים?

  • ט' אדר ב' התשפ"ב

שאלה

שבוע טוב כבוד הרב,
אם אין לי למי לשלוח משלוח מנות, האם אני יוצא ידי חובה כשאני שולח משלוח מנות להורים?
תודה רבה

תשובה

שלום רב,

תוכל לצאת ידי חובה במשלוח מנות להורים, ואף על פי שכתוב (אסתר ט כב) ומשלוח מנות איש "לרעהו", הנה גם הוריו הם בכלל רעהו, ואין בזה פגיעה בכבודם שמחשיבם לרעהו, שהרי אפילו הקב"ה נקרא רעהו, כמו שנאמר (משלי כז י) "רעך ורע אביך אל תעזוב", ופירש רש"י: רעך - הקב"ה שנקרא ריע לישראל. ורע אביך - שחיבב את אבותיך (על פי שו"ת לבושי מרדכי מהדורא תנינא חלק אורח חיים סימן ט).

וגם לפי מי שאומר שטעם מצוות משלוח מנות הוא כדי להרבות השלום והרעות (ראה שו"ת חתם סופר חלק אורח חיים סימן קצו בשם מנות הלוי), יוצא ידי חובה, שאדרבה בקרובים מצווה רבה להרבות ביניהם אהבה ואחוה וחיבה יתרה, כי לפעמים תקראנה ביניהם דברי ריבות, ועל כל פשעים תכסה אהבה, וכן אמרו במסכת יבמות (דף סב סוף עמוד ב, וסג עמוד א) האוהב את שכניו ומקרב את קרוביו וכו', עליו הכתוב אומר (ישעיה נח ט) "אז תקרא וה' יענה תשוע ויאמר הנני" (על פי שו"ת יביע אומר חלק ט' חלק אורח חיים סימן עב).

בברכה,

הלל מאירס