שאל את הרב - כללי

מדוע יש רק הילולת רחל אמנו?

  • ט' שבט התשפ"ב

שאלה

שלום רב,
אנו רגילים תמיד להזכיר את 4 האמהות
שרה, רבקה, רחל ולאה
אבל ידוע כי 12 השבטים הגיעו גם מבלהה וזילפה
מדוע אנו לא מציינים אותן?
כמו כן מדוע יש רק הילולת רחל אמנו?
אף פעם לא שמעתי על הילולת אברהם או שרה
תודה

תשובה

שלום רב,

1. במסכת ברכות (דף טז עמוד ב, ורש"י שם) מבואר יוצא, שאין קורין אמהות אלא לארבע: שרה, רבקה, רחל ולאה, משום שמונים רק את האמהות החשובות.

אמנם יש לציין למה שכתוב במדרש שיר השירים רבה (פרק ו פסקה י) שיש שש אמהות: שרה, רבקה, רחל, לאה, זלפה ובלהה.

2. כנראה התפילות של רחל על עם ישראל בזמן גלותם הן אלה שיצרו את הקשר המיוחד, וכפי שנאמר (ירמיה לא יד-טז) "כה אמר ה' קול ברמה נשמע נהי בכי תמרורים רחל מבכה על בניה מאנה להנחם על בניה כי איננו, כה אמר ה' מנעי קולך מבכי ועיניך מדמעה כי יש שכר לפעלתך נאם ה' ושבו מארץ אויב ויש תקוה לאחריתך נאם ה' ושבו בנים לגבולם", וכתב רש"י (בראשית מח ז) שיעקב קבר את רחל בדרך אפרת על פי הדיבור, שתהא לעזרה לבניה כשיגלה אותם נבוזראדן והיו עוברים דרך שם יצאת רחל על קברה ובוכה ומבקשת עליהם רחמים שנאמר "קול ברמה נשמע וגו' והקב"ה משיבה יש שכר לפעולתך נאם ה' וגו' ושבו בנים לגבולם".

בברכה,

הלל מאירס