שאל את הרב - כללי

האם משה רבנו ראה את הקב"ה?

  • ז' חשון התשפ"ב

שאלה

שלום כבוד הרב,
השאלה שלי היא האם משה ראה את ה'? מצד אחד רשום שבסנה ה' רצה שמשה יראה אותו אך משה כיסה את עיניו, ואח"כ כשמשה ביקש לראות את ה' ("הראני נא את כבודך") ה' מסכים רק שהוא יראה את מאחור כביכול של ה'
אבל מצד שני רשום שלא היה נביא כמשה שראה את ה' פנים אל פנים, נביאים אחרים בחלום וכו' אבל משה כאיש שמדבר עם חברו...
אשמח להבין.
תודה!

תשובה

שלום רב,

משה רבנו לא ראה את הקב"ה פנים אל פנים, וזה לשון הפסוק בספר שמות (פרק לג פסוק יא) "ודיבר ה' אל משה פנים אל פנים", ובספר דברים (פרק לד פסוק י) "ולא קם נביא עוד בישראל כמשה אשר ידעו ה' פנים אל פנים", ולשון ראייה לא נאמרה שם.

והכוונה בפסוקים אלו - כמו שכתב הרמב"ם (הלכות יסודי התורה פרק ז הלכה ו) ומה הפרש יש בין נבואת משה לשאר כל הנביאים וכו', כל הנביאים על ידי מלאך, לפיכך רואין מה שהן רואין במשל וחידה, משה רבנו לא על ידי מלאך, שנאמר (במדבר פרק יב פסוק ח) "פה אל פה אדבר בו", ונאמר "ודיבר ה' אל משה פנים אל פנים" וכו'. ע"ש.

בברכה,

הלל מאירס