אמונה וכיבוד הורים

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בס"ד ל"ש שלום כבוד הרב, אשמח לשאול כמה שאלות: 1. אימי התגרשה וב"ה בס"ד התחתנה שוב. האם עליי לכבד את בעלה של אימי יותר מאשר סבתא שלי מצד האמא? 2. אני גרה עם אמא שלי ועם בעלה. הם קנו דירה ובזמן השיפוצים אנחנו מתגוררים בבית של סבתא שלי מצד האמא. קורה לא מעט פעמים שבעלה של אימי לא מרוצה מהדרך שבה סבתא שלי מתנהלת בביתה (לדוגמא: היא לא מסדרת את הדברים אחרי´ה ישר אחרי שהשתמשה בהם וכדו´), אלו דברים שוליים אך הוא מעיר לה עלי´הם (ברוב הפעמים). אמא שלי מדברת איתו על זה ולפעמים זה עוזר אבל זה ממשיך. אני מבינה שזה קשה לו וזה תיקון, אך מצד שני הוא פוגע בכבודה של סבתא שלי. השאלה היא- האם אני צריכה להגיב כאשר הוא מעיר לה? ואם כן, כיצד להגיב? לדבר איתו אח"כ בצד או לומר לו באותו זמן שהוא טועה? 3. באופן כללי אני לא יודעת מתי צריך להתנהג במידת הרחמים ומתי במידת הדין. ידוע שאדם צריך לנהוג עם אחרים במידת הרחמים (למצוא בהם נקודות טובות ולהדגיש אותם, לא להעיר יותר מידיי וכו´) וגם בעצמו הוא צריך למצוא נק´ טובות וע"י זה להתקדם בשמחה בעבודת ד´. בנוסף, שמעתי פירוש על פרשת מי מריבה, כאשר משה רבינו היכה על הסלע במקום לדבר אליו וקרא לבנ"י "המורים אתם", שכביכול נראה שמשה לא חטא בכך כי בנ"י באמת לא היו בסדר- אלא שלפי מדרגתו הוא כן חטא כי הוא לימד על בנ"י קטגורי´ה, התנהג עימם במידת הדין ולא במידת הרחמים כפי שמנהיג צריך לעשות ומכאן אנו למדים שעלינו לנהוג במידת הרחמים עם אחרים. השאלה היא- מה הגבול של מידת הרחמים? מתי נוהגים במידת הדין? לדוגמא, מישהי אמרה לי שכאשר אני רואה שאחד הלקוחות במסעדה מתרעם על המלצרית ומלבין את פני´ה בפני כולם- אני צריכה להתערב ולומר לו שהוא נוהג בחוצפה ומזלזל במלצרית רק בגלל שהיא במעמד נמוך. האם היא צדקה במה שהיא אמרה? תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

1. איפה הקונפליקט?

2. עדיף לשתוק.

3. אין להתערב אלא בדרך חכמה ובצורה נבונה ולא בהעלבה של האחר חלילה אל לפנות איליו בשקט ולומר לו שלא יפה לנהוג כך ואולי הוא לא שם לב שהוא פגע במלצרית וכדו'.