לשמח עניים

  • י"ד תשרי התשפ"ב

שאלה

שלום כבוד הרב. כידוע יש מצווה מפורשת בתורה לשמח עניים ומסכנים בחגים כשם שאדם ומשפחתו צריכים לשמוח בחג. (ובפרט לגבי סוכות כתוב בזהר הקדוש שהאושפיזין מברכים את הנותנים ומקללים את מי שלא..)
והרבה לא מכירים עניים אז נותנים לקופות צדקה שמחלקות לעניים לחג.
כמה שאלות: 1)כמה לתת?
2)אפשר לתת ממעשר כספים?
3) אם התשובה חיובית לשאלה הקודמת, מי שנותן מעשר כספים כל חודש כבר מקיים את המצווה הזאת גם, לפחות אם נותן סמוך לחג?
4) צריך לתת לפני כל יום טוב? כלומר ליום ראשון של סוכות וגם ליום שמחת תורה , וכן ליום ראשון של פסח וכן ליום האחרון
5) נותנים גם לחול המועד?
6) מי שנתן "כפרות" (דווקא לעניים, כי מטרות קודש כמו בית כנסת לא מועילות לענינו) קיים כבר את המצווה?
7) כתוב בפסוק לשמח גם יתומים ואלמנות ולויים , ה גם בימינו? איך נקיים את זה?
תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

1. כפי יכלתך.

2. אפשרי.

3. לא הבנתי כל כך. אם הוא מעביר את המעשרות לעניים לפני החג הוא מקיים בזה גם מצווה לשמח את העניים.

4. לא ראיתי בנידון. כאשר נותנים להם סכום מכובד שמסייע לחוג את כל החג בשמחה בוודאי מקיימים מצווה גדולה.

5. כנ"ל סעיף 4 נותנים סכום מכובד שיסייע לכל החג.

6. בוודאי.

7. מי שמכיר אלמנות ויתומים ישלח להם מתנות ומי שלא מכיר יתן לארגוני צדקה שמתעסקים בזה.