שאל את הרב - כללי

מי למד תורה בצד השני של העולם בזמנו של אברהם?

  • ו' תשרי התשפ"ב

שאלה

שלום רב, למדתי שהעולם עומד על תורה, וללא לימוד תורה הוא לא יוכל להתקיים, בשביל זה בצד השני של העולם יש חושך כדי שתמיד יהיה לימוד תורה, בתקופה של אברהם אבינו למשל, מי למד תורה בצד השני של העולם?

תשובה

שלום רב,

שאלה טובה, והתשובה היא שרק מאז מתן תורה קיום העולם תלוי בלימוד התורה, וכפי שכתב רבנו חיים מוולוז'ין זצ"ל בספר נפש החיים (שער ד פרק יא) שמעת הבריאה שהיתה התורה גנוזה עדיין במקור שרשה הנעלם מכל העולמות העליונים, ומרחוק לבד האירה לכל העולמות להחיותם ולקיימם, ולא נשתלשלה עצמותה ממש למטה לזה העולם שיעסקו בה קבוצי מטה, עדיין היו העולמות רופפים ורותתים, ולא היו על מכונם האמיתי, וקראוהו רבותינו ז"ל (עבודה זרה דף ט עמוד א) "שני אלפים תהו" וכו', ומאז שנשתלשלה וירדה כביכול ממקור שרשה הנעלם לזה העולם, כמאמרם ז"ל (בראשית רבה יט) בא משה והורידה לארץ, כל חיותם וקיומם של כל העולמות, הוא רק על ידי הבל פינו והגיונינו בה. יעויין שם עוד בדברי קדשו.

בברכה,

הלל מאירס