שאל את הרב - כללי

האם במהלך התנ"ך היו עוד חטאים שנעשו על ידי בעלי חיים?

  • י"א אלול התשפ"א

שאלה

שלום כבוד הרב,
האם במהלך התנ"ך היו עוד חטאים שנעשו על ידי בעלי חיים (כמו החטא הקדמון על ידי הנחש)
ואם כן תוכל לתת לי דוגמה כזו

אשמח לתשובה בהקדם האפשרי
תודה רבה

תשובה

שלום רב,

מצינו בדור המבול, שנאמר בתורה (בראשית ו יב) "וירא אלוקים את הארץ והנה נשחתה כי השחית כל בשר  את דרכו על הארץ", ואמרו במדרש (בראשית רבה כח ח) רבי עזריה בשם רבי יהודה בר סימון אמר, הכל קלקלו מעשיהן בדור המבול, הכלב היה הולך אצל הזאב, והתרנגול היה הולך אצל הטווס, וזהו שכתוב "כי השחית כל בשר", השחית כל אדם לא כתוב, אלא השחית כל בשר. וכ"כ רש"י על התורה (שם) כי השחית כל בשר - אפילו בהמה חיה ועוף נזקקין לשאינן מינן.

אולם במסכת סנהדרין (דף קח עמוד א) אמרו על הפסוק הנ"ל, אמר רבי יוחנן, מלמד שהרביעו בהמה על חיה וחיה על בהמה וכו'. ע"ש. ומשמע שהבהמות והחיות לא נזקקו מעצמם לשאינם מינם, אלא אנשי דור המבול עשו זאת בעל כרחם.

ויש שלמדו שבאמת יש מחלוקת בזה בין הגמרא למדרש (יעויין בפירוש רבי אליהו מזרחי על התורה שם, ובספר באר שבע על סנהדרין שם).

ויש שכתבו לפרש, שבתחילה נזקקו לשאינם מינם בעל כרחם על ידי בני אדם, ולאחר מכן היו נזקקים מעצמם כיוון שהורגלו בכך (המהר"ל מפראג זצ"ל בגור אריה על התורה שם, והחיד"א זצ"ל בספרו פתח עינים על סנהדרין שם).

בברכה,

הלל מאירס