מדוע נוטלים ידיים בכלי?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

מדוע חייבים לנטול ידיים עם כלי ולא ע"י מי ברז למשל?

תשובה

שלום וברכה

חיוב נטילת ידיים בכלי הוא רק בנטילה של אוכל וכן לכתחילה בנטילת הבוקר.

הסיבה לכך הוא שנטילת הידיים של הבוקר תיקנו כמו בבית המקדש ששם נטלו ידיים מן הכיור.

וזה לשון השולחן ערוך הרב אורח חיים הלכות נטילת ידים סימן ד סעיף א

כל אדם הקם ממטתו שחרית בין עשה צרכיו בין לא עשה צרכיו צריך לרחוץ ידיו ברביעית הלוג מים מן הכלי ואפילו אינו רוצה להתפלל עד לאחר כמה שעות לפי שכל אדם כשהקב"ה מחזיר לו נשמתו נעשה כבריה חדשה כמ"ש חדשים לבקרים כו' שהאדם מפקיד נשמתו עייפה והקב"ה מחזיר לו חדשה ורגועה כדי לעבוד להשי"ת בכל יכולתו ולשרתו כל היום כי זה כל האדם לפיכך צריכים אנחנו להתקדש בקדושתו וליטול ידינו מן הכלי כדי לעבוד עבודתו ולשרתו כמו כהן שהיה מקדש ידיו מן הכיור בכל יום קודם עבודתו.

לגבי נטילת ידיים של האוכל שהוא משום טהרה מטומאה תיקנו גם כן כמו נטילות של טומאה בזמן בית המקדש וזה לשון  שולחן ערוך הרב אורח חיים הלכות נטילת ידים סימן קנט

סעיף א
אין נוטלין לידים אלא מכלי שסמכו טהרת ידים על הזאת מי חטאת או על קידוש ידים ורגלים במקדש שהיו צריכים כלי שבקידוש ידים ורגלים נאמר ועשית כיור וגומר ורחצו ממנו וגומר ובמי חטאת נאמר ונתן עליו מים חיים אל כלי: