מהן המצוות המוטלות על הרגליים?

  • כ"א תמוז התשפ"א

שאלה

שלום,
הבנתי שלפעמים כאב באבר מסוים הוא רמז משמיים לאי ביצוע המצוות המוטלות על אותו אבר.
כואבת לי הרגל כבר כמה ימים...
מהן המצוות המוטלות על הרגליים?
תודה רבה.

תשובה

שלום רב,

אכן כך כתב רבינו חיים מוולוז'ין זצ"ל בספרו נפש החיים (שער ד פרק כט) כי מדתו יתברך שפועל אדם ישלם מדה כנגד מדה. שאותו האבר שקלקל ופגם בחטאו, על אותו האבר עצמו מביא עליו יסורין. ותכלית כוונתו יתברך בזה כדי שמתוך היסורין יבין האדם וידע על איזה חטא באו, וישיב אל לבו להיות מודה ועוזב ושב ורפא לו. וכן הוא עוד בספרו רוח חיים על מסכת אבות (פרק ד משנה יא) שצריך האדם להתבונן היטב מתוך הפורענות לידע באיזה דבר קלקל ופגם שהם מדה כנגד מדה.

והנה כמה מצוות שתלויות ברגליים, מתוך רשימה שערך רבינו אלעזר אזכרי זצ"ל בספר חרדים (מצות עשה מן התורה התלויות ברגלים  ואפשר לקיימם בכל יום פרק ו) חייב אדם לעמוד מפני אביו או אמו מלא קומתו. וחייב בכבוד של קימה זו בזקנו וזקנתו ובעל אמו ואשת אביו. מצות עשה שיקום אדם מלא קומתו מפני חכם כשבא בארבע אמותיו אף על פי שאיננו זקן. לקום מלא קומתו מפני זקן אפילו אינו חכם. לקום מפני ספר תורה. היודע לחבירו עדות מצות עשה שיעיד לו בבית דין, ומצווה שיאמר העדות מעומד. לבקר חולים ולהשתדל עליהם בכל מה שהם צריכין. ללוות האדם היוצא לדרך. לויית המת. מצות התפילה (שמונה עשרה) צריכה להיות בעמידה.

ושם (מצות לא תעשה מן התורה התלויות ברגלים פרק ו) שלא להשתחוות על רצפת אבנים לפני ה' יתברך בשום מקום רק במקדש, לכך יש להצניע מחצלאות או מיני קש או תבן בבתי כנסיות הרצופים באבנים להבדיל בין פני הציבור והאבנים.

ושם (מצות עשה מדברי קבלה ומדברי סופרים התלויות ברגלים פרק ו) מצווה לכוון רגליו זו כנגד זו (בשמונה עשרה) כאילו הן רגל אחת. מצווה לכרוע על ברכיו קצת, ואחר כך לכופף כל גופו כקשת, ככה יעשה באבות תחילה וסוף ובמודים תחילה וסוף ובעושה שלום. בעושה שלום פוסע שלוש פסיעות לאחוריו כמי שנפטר מאת פני המלך. להקביל פני רבו וחבירו שבא מן הדרך. ללכת אל בית אבל. ללכת אל בית משתה של נישואין. מצווה לרוץ לקראת מלכי אומות העולם שאם יזכה לעתיד לבוא לראות גדולתן של ישראל יבחין כמה רבה על של אומות.

ושם (מצות לא תעשה מדברי קבלה ומדברי סופרים התלויות ברגלים פרק ו) שלא לצאת יותר על אלפים אמה חוץ לעיר בשבת, וכן ביום הכפורים, וכן בימים טובים. אסור לפסוע פסיעה גסה כשיוצא מבית הכנסת. אסור לפסוע פסיעה גסה בשבת. הקב"ה שונא למי שנכנס לביתו פתאום, ואין צריך לומר לבית חבירו. אסור לישב בצד העומד בתפילה (שמונה עשרה) או לעמוד לפניו עד שירחיק ממנו ארבע אמות. אסור לאדם שיהלך ארבע אמות בקומה זקופה. יעויין שם עוד בדברי קדשו.

ראי עוד עצות וסגולות לרפואה שלמה https://www.hidabroot.org/question/287477

רפואה שלמה בקרוב,

הלל מאירס