האם יש בעיה להמיס קרח בשבת לצורך שתייה?

  • ז' סיון התשפ"א

שאלה

שלום וברכה,
לפי הספרדים,
האם יש בעיה להמיס קרח בשבת לצורך שתייה?

בתודה מראש..

תשובה

שלום רב,

אסור לרסק קרח בשבת (שלחן ערוך סימן שכ סעיף ט), וטעם האיסור - כתב המשנה ברורה (ס"ק לג) משום שדומה למלאכה שבורא המים הללו ואסור מדרבנן או משום גזירה שמא יסחוט פירות העומדין למשקין.

אבל מותר לתת קרח בתוך כוס של מים והוא נמס מאליו (שלחן ערוך שם), אולם אסור לרסק אותו בידיים בתוך כוס של מים (חזון עובדיה שבת חלק ד' עמודים קנו-קנח), ומכל מקום בדיעבד - מותר. אמנם מותר לכתחילה לנענע כוס של מים שיש בתוכו קרח, כי דיינו לאסור ריסוק בידיים ממש, אבל נענוע הכוס - מותר (שם עמוד קנח).

ואם הניח קרח בשמש ונמס - מותר (שלחן ערוך שם), והוא הדין שמותר לכתחילה לעשות כן (חזון עובדיה שם).

בברכה,

הלל מאירס