שאל את הרב - כללי

האם נשמת הנפטרת מקבלת שכר על לימוד התורה של בעלה?

  • ט' אייר התשפ"א

שאלה

שלום וברכה כבוד הרב,
ברצוני לדעת האם אישה שנפטרה מן העולם מקבלת שכר על כך שבעלה בעולם הזה לומד תורה?
האם נשמת האם מקבלת שכר על מצוות, ברכות ומעשים טובים שעושים ילדיה ונכדיה בעולם הזה?
ילדיה זה כולל בנות
ולהפך האם מקבלת עונש אם ילדיה לא מברכים וחוטאים חלילה? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

אם בעלה ממשיך ללמוד תורה כתוצאה מהסיוע והעידוד וכו' שנתנה לו בחיי חיותה בעולם הזה, אז גם לימוד זה נזקף לזכותה בעולם הבא.

כל המצוות וכו' שעושים בניה ובנותיה מועילים לה בעולם הבא, כדברי הגמרא במסכת סנהדרין (דף קד עמוד א) ברא מזכי אבא. ויתכן שגם המצוות שעושים הנכדים מועילים לה על פי דברי הגמרא במסכת יבמות (דף סב תחילת עמוד ב) בני בנים הרי הן כבנים (יעויין חזון עובדיה אבלות חלק א' עמוד שנח).

לגבי עונש על חטאים של ילדיה, אם יש לה אשמה בדרך שבחרו להם, היא תבוא על זה במשפט. אך אם עשתה כל אשר לאל ידה להחזירן למוטב, ולא עלתה בידה, היא נקייה מכל עוון, ולא תיענש בסיבתם כלל.

בשורות טובות,

הלל מאירס