שאל את הרב - כללי

האם יש מקור שאדם לא יכול לעבור את גיל 120?

  • י"ח אדר התשפ"א

שאלה

שלום כבוד הרב!
רציתי לדעת האם יש מקור ביהדות לכך שאדם נפטר בגיל 120?
ואם אין, אז זה אומר שאדם יכול להיפטר גם אחרי 120?
תודה!

תשובה

שלום רב,

אפשר לחיות יותר מ-120 שנה, ומה שכתוב (בראשית ו ג) "ויאמר ה' לא ידון רוחי באדם לעולם בשגם הוא בשר והיו ימיו מאה ועשרים שנה", אין הכוונה שמאותו זמן והלאה בני אדם לא יחיו יותר ממאה ועשרים שנה, שהרי מצינו שחיו אחר כך יותר מגיל זה (לדוגמא, אברהם אבינו נפטר בגיל 175, ויצחק אבינו נפטר בגיל 180, ויעקב אבינו נפטר בגיל 147), אלא הכוונה היא כמו שפירש רש"י שם, שהקב"ה אומר על אנשי דור המבול, שעד מאה ועשרים שנה אאריך להם אפי, ואם לא ישובו - אביא עליהם המבול.

וכן הביא הרב יצחק זילברשטיין שליט"א בספר עלינו לשבח חלק ה' (עמוד תשלב) מספר מגד גבעות עולם (עמוד ק) בשם מרן הגאון רבי חיים מבריסק זצ"ל, שאסור לומר שתחיה עד מאה ועשרים, דיש בזה איסור של קללה, שהרי יכול לחיות יותר, ונמצא שמקללו במה שמגביל לו את החיים עד מאה ועשרים. ושם הביא שגם הגאון רבי יעקב קמנצקי זצ"ל היה נגד מליצה זו לאחל לאדם לחיות רק עד מאה ועשרים. ע"ש.

בברכה,

הלל מאירס