האם מותר להקשיב לרבנים שאתה לא יודע עליהם הרבה?

  • ט"ו שבט התשפ"א

שאלה

שלום וברכה, האם מותר להקשיב לרבנים שאתה לא יודע עליהם הרבה? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

ראוי לברר את טיבו של הרב (אצל רבנים אחרים שידוע שאין עליהם פקפוק) לפני שמקשיבים לדברי תורה שנמסרים על ידו, שהרי כבר כתב השלחן ערוך יורה דעה (סימן רמו סעיף ח) הרב שאינו הולך בדרך טובה אף על פי שחכם גדול הוא וכל העם צריכים לו אין למדין ממנו עד שיחזור למוטב.

ובעניין זה יש לציין למה שנשאל בשו"ת יביע אומר חלק ז' (חלק יורה דעה סימן יט) אודות מי שלימד תורה במוסד קונסרבטיבי, במשך שנים רבות, האם מותר מצד ההלכה למנותו למגיד שיעור לקהל קדוש משלומי אמוני ישראל, והעלה, שאפילו אם האיש הזה שומר תורה ומצוות כדת, בהולכו ללמד תורה לסטודנטים, אשר ברובם מכשילים את הרבים ומחטיאים אותם, בשמשם דוגמא רעה בכל הליכותיהם, ומחבלים כרם ה' צבאו-ת, הורעה חזקת יראת שמים שלו, ואינו ראוי ללמד תורה ברבים ולבשר צדק בקהל רב.

בברכה,

הלל מאירס