שאל את הרב - כללי

כמה זמן רחל אמנו הייתה עקרה?

  • י' שבט התשפ"א

שאלה

כמה זמן רחל אמנו הייתה עקרה? האם היא ורחל היו תאומות? (ולכן יעקב לא זיהה). ומתי יוסף הצדיק נהיה למשנה למלך. (תאריך עברי אם יש). תודה רבה רבה

תשובה

שבוע טוב,

1. כתוב בתנא דבי אליהו (פרק יח) שרחל הייתה עקרה י״ד שנה משני ילדיה, וכתב בסדר הדורות (ב' אלפים קצ"ב) שמתחילה הייתה עקרה שבע שנים עד שנולד יוסף, ואחר כך שבע שנים עד שנולד בנימין.

2. עצם הדבר שרחל ולאה היו תאומות מופיע בסדר עולם רבה (פרק ב) וכן בספר נחל קדומים (להחיד"א זצ"ל) על התורה (פרשת ויצא) בשם רבינו אפרים.

יש גם מקום לומר שרחל ולאה היו תאומות זהות לחלוטין במראה ובקול, ולא היה שום הפרש ביניהן אלא דבר אחד קטן, שעיני לאה היו רכות ולא יפות כשל רחל (ראה באורך בבטאון "נזר התורה", תשרי תשס"ט עמודים קנט-קסב, במאמר הרב מנחם חיים גליצקי שליט"א).

3. יוסף נולד בשנת ב' אלפים קצ"ט (סדר הדורות בשנה זו), והיה בן שלושים שנה כשנתמנה למשנה למלך מצרים (בראשית מא מו), א"כ נמצא שקיבל מינוי זה בסביבות שנת ב' אלפים רכ"ט.

בברכה,

הלל מאירס