שאל את הרב - כללי

האם העולם נוצר מהקצוות כלפי פנים או מהמרכז לחוץ?

  • ט' שבט התשפ"א

שאלה

שלום וברכה,
הבנתי שיש שאלה מפורסמת (במקורות ביהדות) בנוגע ליצירת העולם, האם הוא נוצר מה"קצוות" כלפי פנים או מהמרכז לחוץ...
שמעתי באחת מהדרשות שהדרשן טען שהעולם נוצר מהקצוות כלפי פנים (ואז טען - "לא כמו שאומרים המדענים עם המפץ הגדול")
האם ידוע לכם משהו בעניין? הרי אם זה כך, לכאורה זה מעלה שאלה על אותה תאוריה...

תודה מראש.

תשובה

שלום רב,

יש בזה דעות בין התנאים, כמו שאמרו במסכת יומא (דף נד עמוד ב) רבי אליעזר אומר, עולם מאמצעיתו נברא שנאמר (איוב לח לח) "בצקת עפר למוצק ורגבים ידובקו" (ופירש רש"י: בצקת עפר למוצק - מוצק אחד היה לו ומשם נדבקו רגבים סביביו).

רבי יהושע אומר, עולם מן הצדדין נברא (ופירש רש"י: ארבע מוצקות היו לו ונמתח והלך מכל צד עד שנדבק באמצעיתו), שנאמר (שם לז ו) "כי לשלג יאמר הוי ארץ וגשם מטר וגשם מטרות עוזו" (ופירש רש"י: כי לשלג יאמר הוא ארץ - תעשה ארץ ומהיכן גשם מטר וגשם מטרות מארבע צדדין הורידו והגשימו להעשות ארץ).

רבי יצחק (נפחא) אמר, אבן ירה הקב"ה בים ממנו נשתת העולם, שנאמר (שם לח ו) "על מה אדניה הטבעו או מי ירה אבן פנתה".

וחכמים אומרים, מציון נברא (ופירש רש"י: ציון נבראת תחילה וסביביה נדבקו רגבים עד סוף העולם מכל צד), שנאמר (תהלים נ א) "מזמור לאסף קל אלקים ה'", ואומר (שם פסוק ב) "מציון מכלל יופי" ממנו מוכלל יפיו של עולם.

בברכה,

הלל מאירס