אכילה במסעדה בהשגחת הרבנות

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום! 1. לא הבנתי איך זה ייתכן שמותר להשתמש בסוללות ביום שבת מותר לשמוע שירים למשל 2. עדיף לשמור לאכול רק בד"ץ קראתי באחת התשובות לשאלות שמתוך כבוד להורים אפשר לאכול חלב נוכרי ואני כבר לא אוכלת חלב נוכרי- זה חוסר כבוד להורים 3. מה נחשב למוקצה שלט לטלויזיה זה מוקצה (כשהטלויזיה כבויה 4. לגבי מסעדות-האם השגחת הרבנות מספיקה כדי לאכול במסעדות שיש להם רק השגחת הרבנות

תשובה

שלום וברכה

את השאלה הראשונה לא הבנתי כל כך, כנראה שאתה מתייחס לדבר שנכתב באתר, וכדאי להביא לינק. בכל אופן, מותר להשתמש ולטלטל כלים שהשימוש שלהם מותר בשבת, המופעלים על ידי סוללות, באופן שאין צורך להפעיל אותם בשבת, כמו שעון, מכשיר שמיעה לכבדי שמיעה, וכדומה, אבל כמובן שאסור להפעיל כלי הפועל על בטריות בשבת, וגם להשאיר מוסיקה מופעלת מערב שבת נאסר מהרבה טעמים. אכן, עם ההחמרה להשתמש רק במוצרים של בד`ץ גורמת לסכסוכים עם ההורים, אפשר להקל ולצרוך מוצרים בהשגחת הרבנות, וכדאי להקפיד על רבנות - מהדרין, כמו שיש אגף מהדרין ברבנויות של ירושלים ותל אביב, ועוד.

אם אין להורים בעיה מזה שילדם מקפיד על צריכת מוצרים מהודרים דוקא, אשרי חלקו, ואפשר להמשיך בצריכת המאכלים המהודרים יותר. כפי שכתבתי כמה פעמים, ישנן בהלכה כמה דרגות חומרה, כשהדרגה המחמירה ביותר הוא לא לאכול דבר שהיה ספק הלכתי בכשרותו גם אם המסקנא הוא שהמאכל מותר [מן הטעם שחלק האיסור המעורב בטל בשישים, וכדומה], וזהו ההבדל בין הכשר הרבנות להכשרי המהדרין הקיימים בשוק. כל כלי שמלאכתו לאיסור, כמו שלט שתשמישו `הפעלת טלויזיה` שזהו מעשה אסור בשבת, הוא `מוקצה` ואין לטלט אותו אלא אם כן הוא צריך להשתמש במקום ששם מונח השלט. ישנן דרגות `מוקצה` חמורות יותר, כמו אבנים ועצים מהרחוב, שאלו הן בגדר `מוקצה מחמת גופו`, כיון שלא הוכנו לשום מטרה, ואותן אין לטלטל גם אם יש צורך להתמש במקום ששם מונחת האבן. בהצלחה - מנשה ישראל