נישואי מיכל אשת מלך דוד לפלטי בן ליש

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בס"ד כבוד הרב שלום אם אשתו של מלך אסורה לאף אחד אחרי מותו (וכנראה אחרי שמתגרשים) אז איך ניתנה מיכל בת שאול לפלטי בן ליש אחרי שהתחתנה עם דוד שהיה כבר משוח ע"י שמואל בתור מלך (למרות ששאול עדיין רדף אותו) ועוד שאלה: האם פלטי בן ליש הוא הוא עדריאל בן ברזלי שמיכל ילדה לו לעדריאל 5 ילדים ואם הוא לא אותו אחד אז כמה בעלים היו לה למיכל והאם יש פסוק בנביאים שאומר שלמיכל לא היו ילדים (לפםני שיש את הפסוק בשמואל ב` פרק כא פס` ח שאומר שהיא ילדה 5 ילדים לעדריאל) תודה

תשובה

מיכל בת שאול אשת דוד המלך ניתנה לפלטי בן ליש בעוד דוד המלך חי, ופלטי בן ליש שידע כי היא אשת איש לא קרב אליה כל אותו הזמן, ולפי המבואר בחז"ל הוא נעץ חרב בינו לבינה כדי שח"ו לא יכשל בה.

המקובלים אומרים כי הזכרת שמותיהם של יוסף ופלטי בן ליש מסוגלת להינצא ממחשבת עריות, כשם שאלו קידושו עצמם שלא להיכשל באיסורי עריות, כך יושפע מכוחם על כל המבקש להיטהר. העובדה ששאול המלך מסר את בתו מיכל לאיש אחר בעוד דוד המלך חי, הוסברה בשני אופנים, יש האומרים כי שאול המלך פקפק בתפיסת הקידושין של דוד במיכל, מכיון שהיה שם שאלה הלכתית של קידושין בהלוואה, ועוד ביאור הובא במפרשים כי מכיון ששאול המלך דן את דוד להריגה מחמת היותו מורד במלכות לפי שיטתו, היה אפשר לקבל כי דוד המלך העומד לההירג נחשב כבר כהרוג, ולפי דעתו דוד לא היה מלך ואין אלמנתו אסורה על איש אחר.

מירב בת שאול התקדשה אף היא לדוד, אלא שבגין שאלה הלכתית פקעו הקידושין [גם לדעת דוד], וניתנה לעדריאל וכמפורש בשמואל (א יח, יט) וַיְהִי בְּעֵת תֵּת אֶת מֵרַב בַּת שָׁאוּל לְדָוִד וְהִיא נִתְּנָה לְעַדְרִיאֵל הַמְּחוֹלָתִי לְאִשָּׁה: וראה במפרשים שם. כאמור, מיכל בת שאול היתה מקודשת לדוד, אלא שלדעת שאול לא תפסו הקידושין גם עמה, ולכן הוא מסר אותה לפלטי בן ליש, כאמור בשמואל (א כה, מד) וְשָׁאוּל נָתַן אֶת מִיכַל בִּתּוֹ אֵשֶׁת דָּוִד לְפַלְטִי בֶן לַיִשׁ אֲשֶׁר מִגַּלִּים: מירב בת שאול ילדה לעדריאל חמשה ילדים אלא לפי שלאחרי שמתה מירב הכניסה מיכל את בניה לביתה וגידלה אותם כמו בנים חשובים בני מירב כאילו מיכל ילדה אותם וכלשון התלמוד (סנהדרין יט ע"ב): "וכי מיכל ילדה והלא מירב ילדה מירב ילדה ומיכל גידלה לפיכך נקראו על שמה ללמדך שכל המגדל יתום בתוך ביתו מעלה עליו הכתוב כאילו ילדו".

בהצלחה - מנשה ישראל