שאל את הרב - כללי

האם אחד השבטים מציל מגיהנם כל מי שעוסק במשנה?

  • י"א סיון התש"פ

שאלה

שלום, אולי ידוע לכם מקור על אחד מהשבטים שמציל כל מי שעוסק במשנה מגיהנם? תודה רבה, מעריך מאוד את עזרתכם!

תשובה

שלום רב,

הא לך מה שכתב בספר מזבח יעקב (להרב יעקב קאפיל מרגלית זצ"ל, דף יח, נדפס בשנת תכ"ב) שאשר היה עוסק בתורה ובמשנה יותר מכולם. ומצא כתוב בכתיבת יד בשם הרב הרי"א (הרב יצחק אשכנזי, הוא האר"י הקדוש) לאחר פטירתו של אדם מביאין אותו לבית דין הגדול של מעלה, ודנין אותו לפי מעשיו לגיהנם, והוא צועק לכל שבט ושבט שיוציאו אותו מן המסגר הרע הזה, ואין קול ואין עונה, עד שהוא קורא אשר! והשיב לו אשר: קראת בתורה ולמדת מימיך משנה? אמר לו: הן! מיד שאמר לו קראתי משנה, אשר יוציא אותו מן הגיהנם בזכות משנה. וזהו שאמר הפסוק "מאשר שמנה" רצה לומר: שמנה אותיות משנה, בשביל שקרא המשנה, הוא "יתן לו מעדני מלך", רצה לומר: עדן של מעלה, בזכות המשנה, כי לעולם הוי רץ למשנה וכו'. והובא בספר מדרש תלפיות (אות א ענף אפוד דף מא טור א).

וכיוצא בזה הביא החפץ חיים זצ"ל בספרו תורת הבית (פרק ו) בשם הספרים הקדושים, שהפליגו מאד בלמוד המשניות, מפני שהוא יסוד התורה שבעל פה, וכתבו, שאשר בן יעקב הוא ממונה למעלה על למוד המשניות (ורמז לדבר: מאשר שמנה לחמו. "שמנה" הוא אותיות "משנה"). וכל מי שהוא בקי בה אינו מניחו לראות פני הגיהנם.

בברכה,

הלל מאירס