חגים ומועדי השנה

למה לא לומדים משניות בליל שבועות?

  • ד' סיון התש"פ

שאלה

מה הטעם של המנהג שלא ללמוד משניות בליל שבועות?
תודה מראש.

תשובה

שלום רב,

הטעם הוא על פי קבלה, וכמו שהביא בספר מועד לכל חי (סימן ח אות יג) מספר חמדת ימים (פרק ג אות עא) בשם כבוד מורנו הרב רבי חיים הכהן ז"ל, כי הציווי להגות בתורה שבעל פה בדרשות דקראי וברזי דאורייתא, אך לא לשנות במשנה שהיא סוד שפחה דמטרוניתא כמבואר בזוהר ובתיקונים, כי בלילה הזה הוא תיקון המטרוניתא ואין מקום השפחה במקום גבירתה.

אמנם יש לדעת שמנהג זה נפוץ בעיקר אצל הספרדים (ראה בן איש חי שנה א' במדבר אות ד, וכף החיים סימן תצד אות ט), אולם אצל האשכנזים נהוג ללמוד משנה גם בליל שבועות (ראה ארץ חיים סימן תצד).

חג שמח,

הלל מאירס