מדוע יש שמכבדים הורים ובכל זאת מתים מוקדם?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

ישנן הבטחות כגון "כבד את אביך ואת אימך למען יאריכון ימיך" או יש פסוק "ולא ראיתי צדיק נעזב וזרעו מבקש לחם" ומישהו שאל אותי: הרי ראינו צדיקים שמתו מוקדם וכי הם לא כיבדו את ההורים! שמא תגיד שנגמר התיקון שלהם... הבטחה זו הבטחה. ועוד סיפרו לי: שהיה איזה צדיק שמת ברעב אולי "בעל הטורים" ואיך זה מסתדר אני מאמין באמונה שלמה שה` צדיק בכל מעשיו ואנחנו אלה שלא מבינים!!! מחכה לתשובה :)

תשובה

שלום וברכה

שאלה טובה שאל חבירך ושאלה זו מבוארת בגמ`תלמוד בבלי מסכת חולין דף קמב עמוד א תניא דבי ר` יעקב אומר: אין לך כל מצוה ומצוה שבתורה שמתן שכרה בצדה, שאין תחיית המתים תלויה בה, בכבוד אב ואם כתיב למען יאריכון ימיך ולמען ייטב לך, בשילוח הקן כתיב למען ייטב לך והארכת ימים; הרי שאמר לו אביו: עלה לבירה והבא לי גוזלות!

ועלה, ושלח את האם ולקח את הבנים, ובחזרתו נפל ומת, היכן אריכות ימיו של זה והיכן טובתו של זה אלא: למען יאריכון ימיך - בעולם שכולו ארוך, ולמען ייטב לך - לעולם שכולו טוב, ודלמא לא הוה הכי ר` יעקב מעשה חזא ודרך אגב הבעל הטורים לא מת ברעב.

בברכה - בנימין שמואלי