תפילה וברכות

מה המקור למשפט ברוך שם כבוד מלכותו?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שאלתי היא בקשר לקריאת שמע לאחר אמירת שמע אנו אומרים ברוך שם . . . מהו המקור למשפט זה ומדוע נאמרים משפטים אלו ביחד אשמח לקבל כל העשרה בנושא תודה שרלי

תשובה

שלום וברכה

זה לשון הרמב"םהלכותקריאת שמע פרק א הלכה ד הקורא קריאת שמע כשהוא גומר פסוק ראשון אומר בלחש ברוך שם כבוד מלכותו לעולם ועד וחוזר וקורא כדרכו ואהבת את יי` אלהיך עד סופה, ולמה קורין כן מסורת היא בידינו שבשעה שקבץ יעקב אבינו את בניו במצרים בשעת מיתתו ציום וזרזם על יחוד השם ועל דרך ה` שהלך בה אברהם ויצחק אביו ושאל אותם ואמר להם בני שמא יש בכם פסלות מי שאינו עומד עמי ביחוד השם כענין שאמר לנו משה רבינו פן יש בכם איש או אשה וגו` ענו כולם ואמרו שמע ישראל יי` אלהינו יי` אחד, כלומר שמע ממנו אבינו ישראל יי` אלהינו יי` אחד, פתח הזקן ואמר ברוך שם כבוד מלכותו לעולם ועד, לפיכך נהגו כל ישראל לומר שבח ששבח בו ישראל הזקן אחר פסוק זה.

ואומרים אותו בלחש כי אינו מוזכר בתורה, וכן מפני שהוא שבח של המלאכים ואיננו רוצים שהמלאכים יקנאו בנו. ביום כיפורים שכולנו כמלאכים אנו אומרים זאת בקול רם.

בברכה- בנימין שמואלי