מה ההבדל בין בית המקדש לפסלים?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

התורה מזהירה אותנו כ"כ הרבה פעמים נגד עבודה זרה, נגד עבודה לפסל, לדבר מוחשי. איך יכול להיות, אם כן, שעבודת ה` מורכבת מדברים מוחשיים- בית המקדש שהוא "בית ה"`- אם הקב"ה אין סופי ואינו גוף איך אפשר להכילו במבנה חומרי, הכרובים בקודש הקדשים- מה ההבדל ביניהם לבין פסלים איפה בעצם עובר הגבול בין ע"ז לעבודת ה`

תשובה

שלום וברכה

בבית המקדש שבו הקריבו קרבנות לה` ולא לכרובים, אין הכרובים אלא חלק ממצוות ה` וההכנות איך להביא את השכינה לבית המקדש, והכל על פי ציווי ה` ומעולם לא טעה אדם שבכרובים יש כוח מסויים ח"ו.

ואעתיק לך את דברי המדרש בשאלה איך ה` כביכול נכנס למקום קטן. מדרש תנחומא (ורשא) פרשת כי תשא סימן י רבי יהודה בר סימון אמר שלשה דברים שמע משה מפי הגבורה ונבהל ונרתע לאחוריו, בשעה שא"ל ועשו לי מקדש ושכנתי בתוכם אמר רבש"ע הנה השמים ושמי השמים לא יכלכלוך, א"ל משה לא כשם שאתה סבור אלא עשרים קרש בצפון ועשרים בדרום ושמונה במערב ושמונה במזרח ואצמצם שכינה שלי ואשכון ביניהם וכתיב ונועדתי לך שם ודברתי, בברכה - בנימין שמואלי