שאל את הרב - כללי

איך היה מותר לרבי מאיר לנסות את אשתו בעריות?

  • כ"ו תשרי התש"פ

שאלה

שלום וברכה, רציתי לשאול איך היה מותר לרבי מאיר לנסות את אשתו ברוריה בעריות.

בבקשה אם אפשר מקורות לתשובה.

תשובה

שלום רב,

אכן המעשה שהביא רש"י במסכת עבודה זרה (דף יח עמוד ב), לכאורה תמוה מאוד, איך היה מותר לרבי מאיר לשלוח תלמיד לנסות את אשתו ברוריה.

ובאמת שיש סוברים שמעשה זה לא אירע מעולם, אלא תלמיד טועה כתבו ושרבבו לתוך דברי רש"י.

לך נא ראה בדברי רבי יעקב עדס שליט"א בספרו דברי יעקב – בתשובות הגרי"ש (ירושלים תשע"ג, עמוד רסג) שכתב  וזה לשונו: יש להביא כאן שבחורף של שנת תשנ"ד הייתי אצל מרן הגריש"א [הגאון ר' יוסף שלום אלישיב] בביתו, ונתגלגל הדברים שהזכיר הרב לשבח את ברוריה אשתו של רבי מאיר, שלמדה הרבה מאד תורה, ואמרתי בזה לרב, שהרי סופה של ברוריה היה במעשה לא טוב המבואר ברש"י בעבודה זרה דף י"ח ע"ב. וכמדומה שהרב הגיב על זה, שהמעשה לא היה ולא נברא, ואמר הרב את זה בנחרצות טובא.

וצריך ביאור בכוונתו, שהרי מפורש מעשה זה ברש"י בעבודה זרה דף י"ח ע"ב, וביותר שפירש רש"י שלמעשה זה כוונת הגמרא עצמה שם. וכנראה דסבירא ליה להגריש"א שתלמיד טועה הכניס הדברים אלו בנוסח של רש"י ולא כתב רש"י דבר זה מימיו.

ושורש טעמו לזה, כנראה מפני שלא יתכן בשום אופן כזה מעשה, חדא שהרי היה אסור לרבי מאיר באיסור חמור לעשות כזה מעשה, ועוד דלא יתכן על ברוריה שנהגה ככתוב שם. והנה שמעתי רבים שמתקשים בדברי רש"י איך יתכן שעשה רבי מאיר מעשה שלכאורה נוגד טובא את ההלכה, ובדברי הרב מתיישב הכל. עד כאן תורף דבריו.

בברכה,

הלל מאירס