מהם המעלות בתפילין של רבינו תם?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

איזה מעלות יש לתפילין של רבינו תם האם יש גם משמעות על פי הסוד או החסידות תודה מראש

תשובה

תפילין של רבינו תם מסודרות בסדר אחר מהתפילין הרגילות, והשוני נובע מפשט אחר בגמרא כפי שהבין רבינו תם. בזוהר הקדוש שכבר נכתב מאות שנים לפני רבינו תם כבר נזכר שיש שני סדרים בצורת התפילין, ושניהם נכונים, ולכל אחד יש שורש בעולמות העליונים.

מעניין מאוד לקרוא את האמור בשו"ת מן השמים שחיבר אחד מגדולי הראשונים שהיה נוהג לערוך שאלות חלום על עניני הלכה וכתב הכל על ספר הנקרא בשם שו"ת מן השמים, וגם על המחלוקת שבין רבינו תם לשאר הראשונים ורש"י בראשם שאל בחלום וזה לשון התשובה כפי שנכתב לפניו מן השמים: "אלו ואלו דברי אלוקים חיים, וכמחלוקת למטה כך מחלוקת למעלה. הקב"ה אומר הויות באמצע [כסדר התפילין של רבינו תם], וכל פמליא של מעלה אומרים הויות כסדרן [כסדר התפילין הרגילות - של רש"י]. עכ"ל. בהצלחה - מנשה ישראל