שאל את הרב - כללי

שלום!

  • י' אייר התשע"ט

שאלה

1.שאלה לגבי תקופת ממלכת ישראל לכל אורך התקופות אנחנו רואים שנאמר הלכו בדרך ירבעם וחטאותיו, למה הקדוש ברוך הוא לא מצווה על המלכים להרוס את את הבמות בבית אל ותל דן - על כל שאר התועבות האחרות מדברים, אך בעניין הזה אין ציווי ישיר על הריסת המבנים האלה!
גם בתקופת יהוא שהורג את נביאי הבעל ולא הורס את הבמות אין ציווי ישיר בדבר.

2.רציתי לברר מכיוון שלא מצאתי מידע על כך מה מקור שמו של מלך ישראל בעשא בן אחיה האם זהו שם אלילי? מה פרוש השם הזה.. תודה!

תשובה

שלום וברכה,

1. בתקופת רחבעם וירובעם התפצלה ישראל לשתי ממלכות: ממלכת ישראל וממלכת יהודה.

ממלכת יהודה בירושלים נשארה נאמנה לאלוקי ישראל, בעוד ממלכת ישראל בראשות ירובעם סטתה מדרך אבותינו. יהוא מלך בממלכת ישראל.

הנביאים נלחמו נגד האמונה המסוכנת ביותר בתקופתם - הבעל - אליל זר שביטא אמונה באלים אחרים, ובאה לעקור את אמונת ישראל ולהוביל להתבוללות עם הגויים. לעומת זאת, ירובעם חטא לה' אך עדיין הורה לישראל להאמין באחדות ה' ולא באלים אחרים. הנביאים כמובן מתבטאים נגד העוולות החמורות ביותר בתקופתם; רק לאחר הריסת הבעל וכל הקשור אליו אפשר להתבטא גם על הריסת הבמות. עובדה שבדור מאוחר יותר, יאשיהו מלך יהודה אשר שלט בכל ישראל, אכן ניפץ גם את הבמות.

2. לא מצאתי פירוש השם, אך איני מבין מדוע לחשוב שהשם אלילי. מלכי ישראל ניכרים בשמות עבריים, כפי שניתן ללמוד גם משם אביו "אחיה" (אח ל-ה', כלומר רע וידיד ל-ה').

בברכה,

דניאל בלס