לפרט החטאים או סליחה אחת על הכל?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב העונה על השאלה. ברוך השם זכיתי להתקרב לקב"ה ויש לי כמה שאלות 1. שלא הייתי שומרת דת ומצוות שהייתי ילדה היינו גונבים דברים מבסטות ועכשיו אני לא יודעת למי להחזיר, מה עלי לעשות?? 2. עכשיו שאנחנו בחודש אלול ואנחנו מבקשים סליחות האם אני צריכה להתוודת על כל החטאים שעשיתי ולפרט אחד אחד (כיוון שאני לא ממש זוכרת וגם זה לא עושה לי טוב להיזכר) או שחוזרים בתשובה מבקשים סליחה על הכול בכלליות?

תשובה

שלום למתחזקת

 א. אם את לא יודעת למי להחזיר מבואר בתלמוד שחכמים תקנו לשבים שיוכלו להחזיר את הכסף למוסד ציבורי שרבים נהנים משירותיו, ויתכן גם שהנגזל בעצמו עוד יהנה בעתיד מהכסף הזה.

ב. לא צריך לנסות להיזכר בחטאים מהעבר, בעיקרון, מה שיש לך בדיוק במחשבה את זה יש לפרט, ואת השאר כוללים במילים כוללות כמו אשמנו בגדנו, וכו`, וזה כולל הכל.

ביום הכיפורים בתפילות שאומרים על חטא באופן מפורט, יש להניח שבפירוט ההוא כלולים גם החטאים שלך בעבר.

 בספרים הק` מבואר כי אין לנסות להיזכר במעשי חטא מהעבר, כיון שעצם ההרהור בזה יכול להשחית את הנפש, וכמי שמנקה בוץ בידים שזה גורם לו להתלכלך.

בהצלחה - מנשה ישראל