יהודייה שגרה עם גוי, האם יכולה לקבוע מזוזות בבית?

  • ז' אייר התשע"ט

שאלה

במקרה של מגורים שהאישה יהודייה והגבר נוצרי האם ניתן במקרה כזה לקבוע מזוזות בבית (הבית בבעלות שניהם)? תודה

תשובה

שלום רב,

למנהג האשכנזים מעיקר הדין אין צריך לקבוע מזוזה, משום שיש לגוי שותפות בדירה.

ולמנהג הספרדים יש לקבוע מזוזה בלי ברכה. כמובן שהאישה צריכה לקבוע את המזוזה בעצמה (כי הגוי פסול לכך).

מקורות: לגבי מנהג האשכנזים - ראה רמ"א יורה דעה (סימן רפו סעיף א) בשם המרדכי, שבית המשותף ליהודי וגוי פטור ממזוזה. וכן הסכימו הט"ז (סק"ב) והש"ך (סק"ו) והלבוש (סעיף א). אמנם דעת הערוך השלחן (שם סעיף ב) לחייב במזוזה.

ולגבי מנהג הספרדים - הנה הבית יוסף בבדק הבית (סימן רפו) הביא בשם הרשב"א בחולין (דף קלה עמוד ב) שיש לישראל לקבוע מזוזה גם אם יש לגוי שותפות בדירה. וכתב על זה הבדק הבית, והכי נקטינן ולא כדברי המרדכי שכתב שהוא פטור. וכתב הברכי יוסף (אות ב) שיקבע את המזוזה ללא ברכה.

אמנם יש לדון שאין זה כבוד המזוזה להיות קבועה בבית שדרים בו גוי ויהודייה באיסור. אכן בספר אשרי האיש חלק יורה דעה חלק ב' (פרק סב סעיף כז) הביא בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל שפתח בית של יהודי הגר עם נכרית ר"ל, חייב במזוזה. וע"ע בשו"ת תשובות והנהגות חלק ג' (סימן שכז).

ומה שמבואר בדברינו שגם אישה כשרה לקבוע מזוזה, כן הורו בשו"ת שבט הלוי חלק ב' (סימן קנח אות ג) ובשו"ת יביע אומר חלק ג' (חלק יורה דעה סימן יח אות ג). וכן הובא בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל בספר אשרי האיש שם (פרק סד סעיף ז).

בברכה,

הלל מאירס