האם מותר לשתות יין שמזג מחלל שבת?

  • ז' אייר התשע"ט

שאלה

שלום, אם יש לי אח/ות שלא שומרים שבת ומחללים שבת בפרהסיה האם מותר לי לשתות יין שהם מזגו לי או פתחו את הבקבוק? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

1. בעיקרון יין שמזג מחלל שבת בפרהסיה דינו כיין נסך שאסור לשתות ממנו. אמנם רק היין שמזגו מהבקבוק לכוס נאסר, אבל הנשאר בבקבוק מותר (שו"ת יביע אומר חלק א' חלק יורה דעה סימן יא).

2. ומכל מקום אם אחים שלך היו מאז ומעולם חילונים ולא קיבלו חינוך מסורתי ניתן להקל להחשיבם כ"תינוקות שנשבו", ובאופן כזה הם לא אוסרים אפילו את היין שמזגו לכוס (יעויין שו"ת משנה הלכות חלק י"ב סימן לו).

3. אם הם מתביישים לחלל שבת בפני רב וכיוצא בזה הם לא נחשבים למחללי שבת בפרהסיה, ואפשר לשתות מהיין שמזגו (עפ"י משנה ברורה סימן שפה סק"ו).

4. אם היין מבושל - אפילו אם מדובר בחוזרים בשאלה, ואינם מתביישים לחלל שבת גם בפני רב - הוא לא נאסר על ידם (שלחן ערוך יורה דעה סימן קכג סעיף ג), והוא הדין שאפשר להקל ביין מפוסטר (שו"ת יביע אומר חלק ח' חלק יורה דעה סימן טו).

בברכה,

הלל מאירס