שאל את הרב - כללי

למה התורה פותחת באות בי"ת?

  • כ' אדר א' התשע"ט

שאלה

שלום,

כידוע, התורה מתחילה באות ״ב״- שמעתי תירוץ שהתורה מסתיימת באות ״ל״ וחיבור האותיות הינו ״לב״ שמכוון לכך שהתורה צריכה להימצא בליבו של האדם. האם ישנו תירוץ נוסף מדוע התורה לא נפתחה באות ״א״ ?

תודה רבה!

תשובה

שלום רב,

יש כמה הסברים לזה שהתורה פתחה באות ב' ולא באות א', ומהם: ראה בירושלמי מסכת חגיגה (פרק ב הלכה א, דף י עמוד א) ולמה בבי"ת, שהוא בלשון ברכה, ולא באל"ף שהוא לשון ארירה, אמר הקדוש ברוך הוא איני בורא את עולמי אלא בבי"ת שלא יהו כל באי העולם אומרין היאך העולם יכול לעמוד ונברא בלשון ארירה, אלא הריני בורא אותו בבי"ת בלשון ברכה ואולי יעמוד.

מקורות: ועיין עוד טעמים שכתבו בזה בירושלמי שם ובמדרש בראשית רבה (פרשה א פסקה י), ובבעלי התוספות בהדר זקנים, ובבעל הטורים, ובאריז"ל בלקוטי תורה תחילת פרשת בראשית.

בברכה,

הלל מאירס