האם מותר לצאת מהארץ כדי לנסוע לאומן?

  • י"ט אדר א' התשע"ט

שאלה

שלום כבוד הרב, אני רוצה לטוס לאומן לטיול. אני חוזרת בתשובה כבר מספר שנים ולא יצאתי מהארץ כבר זמן רב אך יש בי רצון לנסוע לטיול זה שיש בו חוויה רוחנית שונה. האם זה בסדר לצאת מהארץ לשם כך? תודה רבה מראש

תשובה

שלום רב,

עיקר האיסור לצאת מארץ ישראל לחוץ לארץ הוא כשהכוונה לשם טיול בעלמא, אולם מותר לצאת לחוץ לארץ (על דעת לחזור לארץ ישראל) כשהמטרה היא להשתטח על קברי צדיקים. ולכן מותר לך לנסוע לאומן.

מקורות: שו"ת שדה הארץ חלק ג' (חלק אבן העזר סימן יא) ושו"ת פרי הארץ חלק ג' (חלק יורה דעה סימן ז). ודברי הפרי הארץ הובאו בברכי יוסף אורח חיים (סימן תקסח אות יא) ובשערי תשובה (שם סק"כ). וכן פסק בשו"ת יחוה דעת חלק ה' (סימן נז בהערה, ד"ה ודע). וע"ע מה שכתבו בזה בשו"ת תשובות והנהגות חלק ג' (סימן סא) ובספר שביבי אש (סימן ע) ובשו"ת דברות אליהו חלק ז' (סימן כג) ובשו"ת ברכת יהודה חלק ב' (עמודים ער-ערב) ובספר אוצר הפוסקים חלק כ' (עמודים 60-62) ובתחומין כרך ל"א (עמודים 390-393).

בברכה,

הלל מאירס