חינוך ילדים

<חינוך

  • י"ב אדר א' התשע"ט

שאלה

שלום,
הילד שלי כ-בן 10 וחצי,
ברוך השם, תודה לאל, ילד טוב לב, חכם, חביב,
וחברותי , בעל מידות טובות, ישתבח הבורא,
בן פורת יוסף בן פורת עלי עין.

העניין הוא שלאחרונה יש בבית הספר אפליקציה
של משרד החינוך, בה המורים מעדכנים בכל יום ובכל שיעור במידת הצורך, אם הילד התנהג
" בניגוד לכללי הכיתה"
וגם " רגע של נחת" במידה והתנהג לחיוב.

כנראה שלילד שלי קצת קשה לשבת מתחילת השיעור ועד סוף השיעור , מבלי להעיר הערות שלא תמיד קשורות לשיעור, או להגיד משהו שיצחיק את כל הכיתה או " להתחכם" ואני מקבלת כל שבוע ולעיתים כמה פעמים בשבוע במספר שיעורים שונים עם מורים שונים , הערות על כך שהוא מפטפט ו" מפריע " למהלך השיעור.
כל המורים פה אחד, תמיד אומרים שהוא כל כך חביב וכל כך חכם וקשה להם אפילו לכעוס עליו, אבל עדיין ההתנהגות הזו, מפריע לקו של השיעור ומוציא את הילדים / מורים מריכוז וזה בעייתי,
מדי פעם גם מקבל הערות חיוביות.

הילד בשום פנים ואופן, לא מתחצף או מדבר בצורה לא מכבדת,לא אלים בכלל,
יש לו יראה וכבוד למורים , אם זאת מפטפט הרבה או " משחק " אם הבקבוק ועושה רעש או מצייר בחוברת במהלך השיעור, בעיקר מפטפט.

פרט למתמטיקה, שזה מקצוע שמתקשה בו,
בכל המקצועות מקבל ציוניים טובים מאוד, בפרט במקצועות התורה, כמו גמרא ונביא והלכה בהם מצטיין ברוך השם .

ניסתי לדבר איתו, כמה וכמה פעמים, הסברתי לו את הדברים, הוא בוגר ומבין, אבל טוען שקשה לו לא לענות לחבריו שפונים אליו בזמן השיעור או להחזיק את עצמו מלדבר. ניסתי ל"העניש " אותו בכך שלא קיבל את מותרות שלו,דברים שחשובים לו , זה עזר לכמה ימים , בהם באמת השתדל, אך שוב ההתנהגות חוזרת.

לעיתים רחוקות , אני " משתמשת" באבא שלו, שהוא נכנס לתמונה בענייני משמעת רק שזה חמור יחסית וזאת במודע ביננו כדי שהילד יבין שזה חמור, האבא הוא כביכול הקשוח ויותר מחמיר ממני
כשזה נדרש .

בפעם האחרונה, אבא שלו דיבר איתו לאחר שהילד קיבל 3 הערות באותו השבוע, הוא עשה איתו שיחה חמורה ורצינית, אך מכבדת והסביר לו שהוא נותן לו עוד הזדמנות וסומך עליו שזה לא יקרה שוב ואם כן העונש יהיה חמור.
ואז שוב הילד דיבר בשיעור , הילד התקשר אלי בוכה שהוא לא מצליח שלא לדבר בשיעור וחושש מהעונש,
כמובן שהעונשים הם סבירים, לא חלילה מכות או משהו כזה, אלא פשוט החרמת מותרות או שלא מקבל משהו שציפה לקבל וכדומה, מדובר בדברים שחשובים לו וזה כן משפיע, אבל לזמן קצר יחסית.

מה עלי לעשות?
ניסתי כל מה שאני יכולה לחשוב עליו ?
ייתכן וגם בגלל שהאפליקציה הזאת זמינה למורים , אז ככה גם בקלות יתרה הם רושמים הערות על כל דבר קטן, אך עם זאת די ברור שזה לא יכול להימשך כך והילד חייב להתבגר ולשנות התנהגות לחיוב בשיעור.

אודה לעזרתכם,
תודה , כל טוב .

תשובה

שלום וברכה

קשה לענות ללא הכרת הילד וכל המסביב.

אבל בגדול נראה לי שצריכים לשנות את הגישה לילד. א. הילד לא חייב להשתנות, הוא כולו בן 10 ועושה קצת צחוקים לא נורא. לא אומר שיש לתמוך בהתנגות זו אבל לא להעניש אותו על כך. (המורה מקבל משכורת להתמודד עם בעיות אלו והבית לא צריך לטפל בזה יותר מידי) אם רוצים בכל זאת לעשות משהו בנידון, עדיף לעשות להיפך כל יום שהוא לא מקבל הערה על הנושא יקבל נקודה במבצע שתעשו לו ואם יהיו לו שבע נקודות או עשר נקודות כפי שתחליטי הוא יקבל מתנה על סך כך וכך כפי הבנתכם. לא לאיים עליו כל כך ולא להלחיץ אותו רק לעשות מבצעים חיוביים ולתת לו הרבה מחמאות בכל עת וזמן וכך בעז"ה הוא ישתפר ויילך גם בנקודה זו.

חשוב להרבות בהרבה מחמאות על כל התנהגותו בכל הענינים ופחות לדבר על עניין זה מלבד המבצע שאתם עושים.

חשוב לבדוק גם כן אם יש לו קצת קושי בריכוז ולהתאים אולי בעת הצורך טיפול, אבל בכל נמקרה לא לפגוע לו בדימוי שלו ולא לגרום לו להרגיש רע עם עצמו.

הרבה הצלחה ורב נחת,