באיזה יד יש להניח תפילין?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום היד בה אני כותב היא יד שמאל אך ידי החזקה היא ימין באיזו יד עלי להניח את התפילין.

תשובה

שלום וברכה

בשולחן ערוך אורח חיים (סימן כז) הובא שני דעות בענינך, אך ההכרעה להלכה, בין לדעת הבית יוסף ובין לדעת הרמ"א, שיש לך להניח תפילין על יד ימין, היד שאינך כותב בה, ולפיכך כך עליך לנהוג בין אם אתה משתייך לספרדים ובין אם אתה משתייך לאשכנזים.

יש מחמירים במקרה שלך, להניח את התפילין אחרי התפילה, גם על יד שמאל שאתה כותב בה, אחרי שחלצת מיד ימין, אולם אין חיוב לעשות כן.

כל האמור הוא באם תמיד כתבת ביד שמאל, אולם אם בהתחלה היית כותב ביד ימין, ואחר כך הרגלת את עצמך לכתוב ביד שמאל, לכל הדעות יש לך להניח תפילין על יד שמאל [ראה משנה ברורה שם אות כז].

בכבוד רב - מנשה ישראל