האם צריך לקום מפני ספק תלמיד חכם?

  • ב' אדר א' התשע"ט

שאלה

בס"ד,

שלום כבוד הרב,

יש הלכה שצריך לקום לפני תלמיד חכם אם לדוגמא נכנס לאוטובוס אדם שלובש כיפה שחורה איך אדע אם הוא תלמיד חכם או לא?

תודה רבה

תשובה

שלום רב,

בדרך כלל אי אפשר לדעת, ובאופן כזה את לא צריכה לקום מפניו מספק, כיוון שרוב האנשים בעולם הם לא תלמידי חכמים, אלא אם כן יש סיבה לתלות שהוא תלמיד חכם.

מקורות: בשו"ת יחוה דעת חלק ג' (עמוד רכה בהערה ד"ה עוד) שמצדד שאין חיוב לקום מפני ספק תלמיד חכם, משום שהולכים אחרי רוב האנשים שאינם תלמידי חכמים. וע"ע להגר"ח קניבסקי שליט"א בספר דרך שיחה חלק א' (עמוד שעד) בשם מרן החזון איש זצ"ל, שאין צריך לקום מפני ספק תלמיד חכם, כי יש רוב וחזקה נגד. וע"ע מה שכתב בזה בספר קימה והידור (פרק ז סעיף יד).

בברכה,

הלל מאירס