שאל את הרב - כללי

במה תהיה ייחודיותו של בית המקדש השלישי?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בס"ד שלום לכבוד הרב,

האם בית שני האריך ימים יותר מבית ראשון? כמה זמן החזיק מעמד בית ראשון וכמה זמן בית שני?

ובמה תהיה ייחודיותו של הבית השלישי?

תודה.

תשובה

שלום יואב

בית ראשון עמד על מכונו ארבע מאות שנה ואילו בית שני עמד ארבע מאות ועשר שנה. חז"ל מתארים את ההבדל בין בית שני לראשון בחמישה דברים: ...אלו חמשה דברים שהיו בין מקדש ראשון למקדש שני, ואלו הן: ארון וכפורת וכרובים [רש"י: כוליה חדא מילתא, ושכינה לא שרתה בו]; אש; ושכינה; ורוח הקודש [רש"י: ורוח הקודש לא היתה בנביאים משנת שתים לדריוש ואילך]; ואורים ותומים (יומא כא ע"ב)

כל חמשת הדברים האלו שהיו חסרים מלמדים שאומנם הבית שב להבנות אך במהות הפנימית שלו שזה השראת השכינה הוא לא חזר לקדמותו. השכינה נעדרה עדיין מישראל ברמה מסוימת וחזרתה מחדש תיהיה רק לעתיד לבוא בבית המקדש השלישי, אם היינו זוכים בית שני לא היה נחרב אלא היה מתוספת לו כל מעלות ומציאות הבית השלישי, כעת שנחרב אין לנו אלא לחכות שבמהרה יקוים בנו הפסוק "וּפִתְאֹם יָבוֹא אֶל-הֵיכָלוֹ הָאָדוֹן אֲשֶׁר-אַתֶּם מְבַקְשִׁים, וּמַלְאַךְ הַבְּרִית אֲשֶׁר-אַתֶּם חֲפֵצִים הִנֵּה-בָא--אָמַר, יְהוָה צְבָאוֹת".