שאל את הרב - כללי

למה נאמר בפרקי אבות ואל תרבה לעשר אומדות?

  • י' כסלו התשע"ט

שאלה

שלום רב,

בפרקי אבות אומר רבן גמליאל: עשה לך רב והסתלק מן הספק ואל תרבה לעשר אומדות"
איך קשור "ואל תרבה לעשר אומדות" למסכת אבות?
הרי היא אמורה להדריך את האדם במוסר וכאלה,
אז איך משפט זה קשור לכאן?

תודה רבה מראש

תשובה

שלום רב,

התפארת ישראל על מסכת אבות (שם ביכין אות סג) הסביר, שהמשנה לא מדברת על מעשרות ממש, שהרי זהו דין, ובמסכת זו רק מדות נשנו. וחוץ מזה, מהו הלשון אל תרבה, הרי איסור גמור הוא, דהמרבה במעשרות מעשרותיו מקולקלין (ראה מנחות דף נד עמוד ב), אלא כוונת המשנה לומר בדרך משל, שאם תרצה להחמיר מכח ספק, כמו המפריש מעשרות מאומד, שמרבה במעשרות כדי לצאת מהספק. על זה אני אומר לך, דכמו המרבה במעשרות, על ידי שיחמיר יתגלגל לו קלקול בצד אחר וכמו שאמרנו, כמו כן המחמיר בדין מדיני התורה. לכן תשועה ברוב יועץ. וע"ע בפירוש רבנו יונה ורבנו המאירי שם.

בברכה,

הלל מאירס