שאל את הרב - כללי

האם מי שעולה לגדולה מוחלין לו על כל עוונותיו?

  • כ"ג חשון התשע"ט

שאלה

האם זה נכון שכל העולה לגדולה מוחלים לו על כל העוונות? ואם כן למה? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

אכן הגמרא אומרת במסכת סנהדרין (דף יד עמוד א) אין אדם עולה לגדולה אלא אם כן מוחלין לו על כל עוונותיו. וכן אמרו עוד בירושלמי בכורים (פרק ג הלכה ג) חכם חתן נשיא גדולה מכפרת.

ובהסבר העניין כתב המהר"ל בחידושי אגדות בסנהדרין שם, כי העולה לגדולה הוא יוצא מן השם הראשון אשר היה קודם עליו שלא היה עליו שם של גדולה ועכשיו עליו שם של גדולה וכאילו היה אדם אחר לגמרי, ומאחר שהיה כאילו אדם אחר מוחלין לו על עוונותיו. וכן לגבי הנושא אשה אמרו בגמרא מסכת יבמות (דף סג עמוד א) כל אדם שאין לו אשה אינו אדם. והרי היה כאילו אדם אחר כאשר נשא אשה, ולפיכך מוחלין לו עוונותיו. ונשיא, כיון שנעשה נשיא כאילו היה אדם אחר, כי קודם היה אדם פרטי ומצד הגדולה שנותנין לו הרי שקול הוא כמו הכלל, והרי הוא כמו אדם אחר לגמרי ואינו עוד הראשון. עיין שם עוד מה שכתב לבאר בזה.

בברכה,

הלל מאירס