יהודי שנשוי לגויה יכול להיות סנדק?

  • י"ד חשון התשע"ט

שאלה

קרוב משפחה נשוי לגויה ויש לבני ברית האם הוא יכול להיות סנדק? תודות

תשובה

שלום רב,

ודאי שאין לתת סנדקאות ליהודי שחי עם גויה, כי הסנדק משפיע על נפש הילד הנימול, ולכן יש לחזור ולהדר אחרי סנדק היותר טוב וצדיק.

מקורות: כתב הרמ"א יורה דעה (סימן רסד סעיף א) ויש לאדם לחזור ולהדר אחר מוהל ובעל ברית היותר טוב וצדיק. וכתבו האחרונים (שו"ת רבי עזריאל הילדסהיימר חלק יורה דעה סימן רלא, וספר זוכר הברית סימן ט אות ז) ש"טוב" הוא במצוות שבין אדם לחבירו, ו"צדיק" הוא במצוות שבין אדם למקום.

וטעם הדבר כתב האור זרוע הלכות מילה (סימן קז) כדי שיבוא אליהו וישב אצלו. אולם בלבוש (סימן רסד סעיף א) כתב הטעם משום שיש לסנדק השפעה על הילד וכנ"ל.

ובספר אוצר הברית חלק א' (עמוד קצח הערה ט) הביא מספר בית ישראל (עמוד רמז) שהרה"ק הישמח משה זצ"ל אמר שבמקום שהוא סנדק, ניכר זה אחר כך בנימול.

ובספר דרך שיחה חלק א' (עמוד סא) כתב, על גודל השפעת הסנדק על התינוק, סיפר הרב חיים קניבסקי שליט"א: נכנס אלי אדם עם שני ילדיו, האחד נראה הגון והשני נראה גוי גמור. זה שנראה טוב - אבא זצ"ל היה הסנדק שלו, ואילו אצל השני - אינו רוצה לומר מי היה הסנדק שלו. החזון איש הקפיד שהסנדק יהיה הגון.

בברכה,

הלל מאירס