הניתוח הראשון בעולם

  • י' חשון התשע"ט

שאלה

מה היה הניתוח הראשון בעולם מהתורה ( לא ההפרדה בין אדם לחוה)- ניתוח ממש עם תפרים

תשובה

 שלום וברכה,

 גם אם לא הוזכרו בפירוש, רפואות וניתוחים נעשו מן הסתם עוד מתקופת דור המבול (תיקון שבר, נקע וכדו'). התורה מתייחסת לבעלי מומים כמו סריס - מצבים אשר התבצעו בעת העתיקה על ידי ניתוח.

 ניתוח קיסרי מוזכר בפירוש במקורות לפני כאלפיים שנה:

"יוצא דופן, והבא אחריו - שניהם אינן בכור לא לנחלה ולא לכהן" (משנה מסכת בכורות פרק ח', משנה ב').

החזון איש הרחיב על כך בספרו אמונה ובטחון (פרק ה, ג'):

"מצינו שהיו בקיאים בחכמת הנתוח כדאמר סנהדרין ל"ג א' דאמר תודוס הרופא אין פרה וחזירה יוצאת מאלכסנדריא של מצרים אלא א"כ חותכין האם שלה:

הנה היו כל כך מומחים בנתוח זה עד שהיה מנהג קבוע להם לעשות נתוח זה לכל אלה הנשלחים חוץ למדינה, ובחסותם על כלכלת מדינתם שיצטרכו להם ארצות שכניהם תמיד להספקת הבשר, התחכמו פן יקבעו רפת ודיר בארצות אחרות ויחרב הכנסתם, סדרו נטילת האם ע"פ רופאים מומחים לכל פרה וחזירה הנשלחת לחוץ:

וכן היו בקיאים לעשות נתוח לבני אדם ולהוציא את הטחול, וזה גורם קלות בתנועת הגוף וכדאמר ע"ז מ"ד א' וחמשים איש רצים לפניו מאי רבותיהו תנא כולם נטולי טחול וחקוקי כפות הרגלים היו, ופרש"י נטולי הטחול שהטחול מכביד, וחקוקי כפות הרגלים נטל הבשר מן העצם ולא היו מרגישים בקוצים וברקנים, והוא ג"כ מפלאות הנתוחים: והיה להם סמים המחלימים את העצמות ומקשים אותם, דבלא זה חקיקת הבשר תקלקל את העצמות ותרפה את הפסיעות:

בברכה,

דניאל בלס