שאל את הרב - כללי

איך יכול להיות שהמשיח יהיה יותר חכם משלמה המלך?

  • כ"ו תשרי התשע"ט

שאלה

שלום רב,
כתוב בספר מלכים אם אני זוכר, שה' אמר לשלמה המלך, שלא יהיה עוד אדם חכם כמוהו, ואומרים שמלך המשיח יהיה יותר חכם משלמה המלך, אז אם מלך המשיח לא יהיה שלמה המלך, אז איך זה מסתדר?
תודה רבה

תשובה

שלום רב,

אכן נאמר בספר מלכים א' (פרק ג פסוק יב) "הנה נתתי לך לב חכם ונבון אשר כמוך לא היה לפניך ואחריך לא יקום כמוך", ויפה כתבת להקשות מזה על דברי הרמב"ם (הלכות תשובה פרק ט הלכה ב) שמלך המשיח שיעמוד מזרע דוד יהיה בעל חכמה יתר משלמה, ולכאורה איך זה עולה בקנה אחד עם פסוק מפורש "ואחריך לא יקום כמוך", ועמד בזה רבי דוד עראמה בפירושו על הרמב"ם שם, וכתב לתרץ, שצריך לומר שחכמת שלמה היתה יותר גדולה (באופן טבעי), אבל המשיח יטרח וישיג ויחכים יותר. עיין שם עוד בדבריו. וע"ע להגרי"ח סופר שליט"א בספרו כנסת חיים (עמוד קמב).

בברכה,

הלל מאירס