העברת מזוזות מדירה שנמכרה

  • י"ח תשרי התשע"ט

שאלה

האם מותר/נהוג להעביר מזוזות מדירה שמכרתי לדירה שכורה שאין בה כרגע מזוזות? או שעליי לרכוש מזוזות חדשות? תודה רבה

תשובה

מועדים לשמחה,

אסור לך לקחת את המזוזות מהדירה שנמכרה ולהעבירן לדירה השכורה (שלחן ערוך יורה דעה סימן רצא סעיף ב), אמנם אם המזוזות יקרות את יכולה לקחת אותן אם תקבעי במקומן מזוזות אחרות אפילו פשוטות. וכדי לצאת מכל חשש כדאי ליטול את המזוזות למטרת בדיקה, ומיד כשאת נוטלת אותן תקבעי במקומן מזוזות אחרות.

מקורות: על פי המבואר בדברי הגה"ק מבוטשאטש זצ"ל בספרו דעת קדושים (סימן רצא). וכן פסקו בשו"ת מנחת יצחק חלק ה' (סימן קי אות ב) ובשו"ת יביע אומר חלק ג' (חלק יורה דעה סימן יח) ובספר הליכות עולם חלק ז' (עמוד קפו). ויעויין בשו"ת שבט הלוי חלק ב' (סוף סימן קנט) וכן בספר אשרי האיש חלק יורה דעה חלק ב' (פרק סד סעיף יב) בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל שהתירו בפשיטות ללא כל צורך למסור את המזוזות לבדיקה. וע"ע בשו"ת משנה הלכות חלק ז' (סימן קצ) ובשו"ת תשובות והנהגות חלק א' (סימן תרנד) וחלק ב' (סימן תקמט).

בברכה,

הלל מאירס