האם האדם יכול לשנות מזלו?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

לכבוד הרה"ג זמיר כהן הי"ו שלום וברכה שמי יניב כהן ואני לומד ברוך ה` באחד מהרצאות של הרב ששמעתי את הרב מזכיר בענין מזל של עם ישראל וכו`.וכפי שהביא הרב בהרצאה בגמ` שבת (קנו:)שמואל ואבלט הוו יתבי,והוו אזלי אינשי לאגמא,א"ל אבלט לשמואל הך גברא אזיל ולא אתי,דטריק ליה חיויא ומיית א"ל שמואל,אי בר ישראל הוא אזל ואתי עכ"ל. וכן יש לדקדק מש"כ התוס` (שם) והנה בגמ` מועד קטן (כח.) בני חיי ומזוני לאו בזכותא תליא מילתא אלא במזלא תליא מילתא יש לומר שמ"מ יש מקום שמשתנה המזל אבל לפעמים לא משתנה (ועי` גמ` יבמות נ.)ע"ש. וא"כ קשה על הגמ` בשבת איך אמר שמואל לאבלט שבר ישראל יש לו מזל אולי באותו רגע לא השתנה לו המזל,ועוד יש לשאול שאולי אין מספיק זכות לאותו ישראל שישתנה לו המזל וא"כ איך קבע בבטחון שמואל שאותו יהודי יחזור בשלום הרי גמ` מועד קטן (שם) להפך.וצ"ע לפנע"ד.ועל כן אמרתי ולא אבוש ולא הביישן למוד ותורה היא וללמוד אני צריך ולכן כתבתי כל הנ"ל להרב שליט"א ואשמח עד מאוד בתשובה בענין. ואם אפשר ברכה להצלחה,זיווג הגון לרוני בן מלני,יהושע בן מלני,ואני יניב בן מלני. ומחילה מכת"ר רבה ויהי רצון שה` יתן להרב עוד כח ובראיות איתנה להגדיל ולהחזיר את כל עם ישראל בתשובה שלמה אמן כתלמיד אל רבו המצפה לתשובתו ולברכתו יניב כהן ס"ט

תשובה

שלום

רבי יניב לאחר עיון מצאתי שמסבירים - שהדבר היה בבחינת צדיק גוזר והקב"ה מקיים, כדי להוכיח לאותו חכם נוכרי שיהודי מעל המזל, הובטח הדבר שהיהודי יחזור בשלום.

 בברכה