מנהג שמחייב נדר, התרת נדרים, איסור ייחוד

  • ו' אלול התשע"ח

שאלה

בס"ד

שלום הרב. יש לי כמה שאלות:
1. אני החלטתי להתחיל ללמוד את ספר תהילים בעל פה ולכן אני משתדל לשנן בהמהלך נסיעה ו/או הליכה. השאלה לי היא: הרי יש את המשפט בגמרא שאומר "דברים שבכתב אי אתה רשאי לאמרן על פה" אז האם מותר לשנן בעל פה למרות שזה חלק מהתורה שבכתב? והאם שינון פרקי התהילים האלו נחשב כמנהג שמחייב נדר?
2. האם התרת הנדרים שאומרים לפני ראש השנה מתיר גם מנהגים שעשיתי אותם 3 פעמים (שהתחייבו בנדר)?
3. האם גם כיום חל איסור ייחוד? (כלומר אני מדריך באיזשהוא תנועת נוער ואני הבן היחידי בצוות שלי)

אתם יכולים בבקשה לענות לי על השאלות במייל ו/או בווטסאפ? אני ממש מעדיף לא בשיחה

תודה רבה????????

תשובה

שלום וברכה

ילקוט יוסף קצוש"ע אורח חיים סימן מט -

י. רבים נהגו לומר פרקי תהלים בעל פה, ולא חששו בזה משום דברים שבכתב אי אתה רשאי לאומרם בעל פה. ויש להם על מה לסמוך, מאחר שהוא דרך תפלה ותחנונים, וגם אינו מתכוין להוציא ידי חובה את אחרים, וגם הפסוקים שגורים בפיו. אולם הממתין לאיזה דבר הנצרך, וחושש על ביטול הזמן, נכון יותר שישנן פרקי משנה בעל פה, וזה עדיף מאשר לומר פרקי תהלים בעל פה. ורק אם אינו יודע פרקי משנה בעל פה, מותר לו לומר פרקי תהלים אף בפרקים שאינן שגורים בפי כל. [ילקו"י מהדורת תשס"ד, ספר על הל' פסד"ז, סי' מט הערה י'. שארית יוסף חלק ב' עמוד כ'].

יא. לפיכך הנמצא בבית האסורים ומתבטל מלימוד תורה, ואינו יודע לומר פרקי משנה בעל פה, מותר לו לומר פרקי תהלים בעל פה. וכן הנוסע באוטובוס רשאי לומר תהלים בעל פה. וכל המתפלל על חולה על קברות הצדיקים, או המתפלל על קבר הוריו ביום השבעה או השלשים לפטירתם, או ביום השנה, וכדומה, מותר לו לומר פרקי תהלים בעל פה. [ילקו"י שם. שאר"י ח"ב עמ' כ'].

2. כל מנהג שהינך זוכר יש לעשות התרת נדרים ספיציפי למנהג הוא ולא לסמוך על התרת הנדרים הכללית.

3. בוודאי שאיסור ייחוד לא משתנה לעולם. כל מקרה צריך לבדוק האם יש בו איסור ייחוד או לא.