אם שציותה על ילדיה לא למכור את ביתה לאחר פטירתה, האם מחויבים לשמוע בקולה?

  • י"ב אב התשע"ח

שאלה

בס"ד, שלום לך, אמא הצדיקה שלנו לפני שהלכה לעולמה ביקשה מאיתנו לא למכור את ביתה. היא פשוט חלמה על הבית עוד בטרם שגרו בו.... אנחנו תשעה ילדים יורשים בית זה.... הבית כולו הרוס ולא ניתן לומר שזה בית מגורים. הורי היו מאוד פשוטים ולא השקיעו בבית זה. כולנו נשואים ברוך ה', חוץ מאחד שיש לו בית עמידר. השאלה היא האם ניתן בכל זאת למכור בית זה. אשמח מאוד לקבל תשובה במייל בכדי להראות לאחיי. תודה!

תשובה

שלום רב,

בעיקרון יש מושג הלכתי שנקרא "מצוה לקיים דברי המת" (שלחן ערוך חושן משפט סימן קכה סעיף ח), ולכן לא תוכלו למכור את הבית בעצמכם, אולם יש עצה שתלוו כסף כדי לחתן את ילדיכם בכבוד (או לכל צורך אחר), ואחרי שלא תשלמו את ההלוואה, יקחו המלווים את הבית וימכרו אותו, והם המלווים הרי אינם מצווים בקיום דברי המת.

מקורות: הגר"י זילברשטיין שליט"א בספרו חשוקי חמד מסכת עירובין (עמודים תקטו-תקטז).

בהצלחה רבה ובשורות טובות,

הלל מאירס